Hoppa till innehåll

10 olika sätt att göra Plankan

10 olika sätt att göra Plankan som är en av de vanligaste övningarna i gymmet, ett superenkelt statiskt grepp som syns i nästan alla magträningsprogram du kan komma att stöta på. Nästan alla kan komma ner på golvet, sträcka ut sig och hålla sig på plats, så manövern är en favorit för nybörjare. Hela Youtube är full med roliga varianter av den sk. Plankan.

10 olika sätt att göra Plankan

plankan magträning

Plankan är en av de absolut bästa magövningarna du kan göra. Det är förmodligen den absolut bästa övningen för att styrka bålen. Sluta gör plankan på fel sätt – Bålstabilitet
Plankan är som alla vet, en väldigt vanlig övning för att få en stark core. Men många gör övningen på helt fel sätt.

Fördelar:

  • Superenkel att utföra och kräver inga som helst redskap.
  • Ju längre du håller positionen, ju svårare blir det.
  • Primär muskelgrupp:​ Bålen, Raka Magmuskler

Det är lätt att höja nivån för experter genom att lägga till rörelse eller en belastning på ryggen. Dessutom tränar du inte bara dina magmuskler – hela din kärna de sk. Coremusklerna, inklusive sätesmusklerna och ländryggen, är helt engagerade.

Men det är mer som går in i plankan, om du vill få ut det mesta av övningen.
Nyckeln till din ”Coreträning” är att upprätthålla perfekt form och hållning – vilket kan vara lite tuffare än du förväntar dig.

Tvärtemot populär praxis behöver du göra mer än att bara ta dig upp på armbågar och tår och vänta i 30 sekunder
för att dra nytta av plankans ”Coreförstärkande” fördelar. Dessutom kan du inte bara anta att ju längre du håller i en ”planka”, desto bättre för dina kärnmuskler.

RyggMassage hos oss är ett bra komplement till din bålträning.

Läs om Ånäskliniken-040Massage träningsfilosofi mm.

Fördelar med att göra plankan

Övningen är så effektiv eftersom du utnyttjar en av din ”Core-kärna”s viktigaste funktioner: stöd. Utandning i detta fall skapar anspänning och stabilitet mellan axeln och höfterna. Detta görs för att skapa muskelanspänning – intraabdominalt tryck för att skydda din ryggrad.

Plankan är också viktig eftersom du vill uppnå samma kroppshållning och stödposition under andra övningar, som knäböj och marklyft.

Hur länge man håller en planka?

Tvärtemot vad många tror är det bättre att du håller en planka i 30 sekunder med rätt form än i fem minuter med slarvig form.
Det beror på att nyckeln till stag är spänningen du kan skapa, och din förmåga att bibehålla den spänningsnivå som behövs för att öka, minskar ju längre du håller på.

Dina ”plankor” bör bara hålla så länge som du kan hålla perfekt form med maximal spänning, vilket inte kommer att dröja särskilt länge förrän du har nått höga nivåer av uthållighet och mjölksyratålighet.

Även då kommer ditt max att vara ungefär en minut, eller två om uthållighet är ditt mål.

10 olika sätt att göra Plankan

https://youtu.be/eDBtyY5DgMQhttp://

Professionell gymutrustning för medicinska anläggningar

Redan från början har Technogyms uppdrag varit att designa träningsutrustning som kan användas i medicinska anläggningar.

Technogyms produkter har utvecklats för att ge betydande resultat med minsta möjliga negativa påverkan på kroppen.

Att använda Technogyms utrustning kan underlätta patienternas läkningsprocess och bidra till att förebygga flera vanliga sjukdomar.

Technogyms uppkopplade lösningar kan hjälpa individer att träna utifrån sina personliga behov, från recept till fysisk träning samtidigt som de kontinuerligt övervakar deras framsteg.

ÅNÄSLINIKENS DOMÄNER TILL SALU 

GYMPARTNER ÄLSKAR TECHNOGYMS BEGAGNADE MOTIONSREDSKAP 

BEHÖVER DU HJÄLP MED DIN DIGITALA MARKNADSFÖRING? 

Besök GymDigital och GymReklam

Behöver du finansiering av Technogym: Hemmagym och kommersiell gymutrustning ? 

Besök GymPartner Finance

Läs Kettlebellskurs  3