Hoppa till innehåll

TRÄNA MUSKLERNA – RENA HÄLSOKUREN

Träna musklerna är rena hälsokuren enligt ny forskning och det räcker med 2 x 30 minuter i veckan. Träning är verkligen rena hälsokuren enligt en ny studie från Japan som visar hur muskelstyrka kan minska risken för en rad sjukdomar med 20%. Det motverkar inflammationer i kroppen, stärker skelett och leder och ökar ämnesomsättningen.

TRÄNA MUSKLERNA – RENA HÄLSOKUREN

ÅNÄSKLINIKEN-040Massage 1TRÄNA MUSKLERNA - RENA HÄLSOKUREN

Dessutom förbättrar träning insulinkänsligheten och blodsockernivån, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar. Alla dessa hälsofördelar är om möjligt ännu viktigare för en person som inte redan är kärnfrisk.

– Forskning visar att fysisk aktivitet kan bota depression, ångest och många fler sjukdomar men har ändå försvunnit lite ur vården. Men nu börjar det bli allt vanligare igen, säger psykiatrikern Jill Taube som skrivit boken ”Själ och kropp – rörelse för psykiskt välbefinnande”.

Motion genom att träna musklerna är gratis medicin, utan några negativa biverkningar och med långsiktiga fördelar

– Det gör oss mindre känsliga för smärta. Träningen sätter fart på smärtstillande endorfiner och gladhormoner, säger Jill Taube, som också är projektledare för fysisk aktivitet på recept på Stockholms landsting.

Träning ger effekt nästan omedelbart, speciellt för nedstämdhet. Byt ut ett par promenader mot kort, intensiv träning med tyngre belastning. Ny forskning visar att det är bättre för hälsan – särskilt för kvinnor! Vill du ha ökad fettförbränning, bromsat åldrande, bättre hormonbalans, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar – och samtidigt behöva träna mindre?

Alltmer forskning pekar på att vi har allt att vinna på att varva promenader med kortare och intensivare träning, så kallad högintensiv träning, HIT. Muskelmassan avtar när vi blir äldre, något som kan få konsekvenser om vi inte gör något åt det.

Motionsredskap hos Ånäskliniken

– Ju starkare vi är, desto lättare blir allting i vårt vardagsliv, säger Jessica Norrbom, forskare i fysiologi på Karolinska Institutet. Självklart är det viktigt med kondition också, men musklerna har även metabol funktion och förbränner energi. Musklerna hjälper till att reglera blodsockret och förbränner energi även i vila.

– Det är bara svårt att behålla dem, man måste underhålla muskler. Använder man dem inte så minskar de i storlek, säger forskarna.

Den nya studien från Japan som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sports medicine visar hur muskelstyrka kan minska risken för en rad sjukdomar med 20 procent.

Träna musklerna ger minskad cancerrisk

Studiens analys av 16 andra studier, visar de tydligt att det räcker med 30 till 60 minuters styrketräning i veckan för att minska risken för bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdom med mellan 10-20 procent. Det kan vara att bära matkassar hem från affären, trädgårdsarbete eller lyfta vikter på ÅNÄSKLINIKEN i Bagaregården.

Jag tycker att man ska fokusera mer på de mer akuta effekterna, säger Martin Maximus Fysioterapeut på Ånäskliniken i Göteborg. Rent generellt så både sover man bättre och mår bättre.

– Starkare och mer muskler minskar också risken för fallolyckor och om jag måste välja så är muskler viktigare för äldre än konditionen, säger Martin Maximus. Om man tex. är nära att ramla omkull är det typ II-fibrerna som reagerar och hindrar oss från att falla. De är också viktiga för att bevara muskelmassa när man blir äldre.

– Hård träning sätter dessutom fart på dopaminet, en signalsubstans som ökar välbefinnandet. Varierar man promenader med styrketräning är det dessutom lättare att hålla fast vid sin träningsrutin Och de påverkar faktiskt även humöret.

Ps! Har man en hjärtsjukdom eller annan allvarlig sjukdom ska man inte träna utan att diskutera med sin läkare först. Självklart kan man träna intensivt om man har varit sjuk, men då måste man bygga upp träningen successivt.

Ta chansen att börja träna musklerna och så får du fler friska år i livet.

Ånäskliniken-040Massage i Bagaregården

Ånäskliniken-040Massage i Bagaregården nära Ånäsfältet, öppnar till hösten 2022 men redan nu är det stor trafik på hemsidan och därför rekommenderar vi att du läser följande artiklar på webbsidan:

Vitaminboosta dig i vintermörkret

Magfettet sitter som klistrat?

Crossfit på gott och ont?

Bli din egen Styrkecoach

Ånäsklinikens kostrådgivning

Kondition och Fettförbränning

Det är inte bara att “tro sig bli frisk” genom att äta vitamintillskott

Bokadirekt nya ägare till Alpacha

Läs nästa artikel

Gym Inne och Ute – Våra verksamheter i Göteborg

50 kommentarer till “TRÄNA MUSKLERNA – RENA HÄLSOKUREN”

  1. Pingback: Lågkolhydrat kost för tävling ⋆ Viktminskning med resultatgaranti ⋆

  2. I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

  3. My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *