Hoppa till innehåll

Triggerpunktsbehandling

En Triggerpunktsbehandling har en triggerpunkt som är en smärtsam punkt/”knuta” i en fiber i en muskel som i övrigt kan vara avslappnad. Triggerpunkten ger ofta utstrålande smärta, efter ett visst mönster, till andra delar av kroppen och kan vara en orsak till såväl huvudvärk och ”musarm” som försvagade muskler och sämre muskelkoordination.

Triggerpunktsbehandling

Överbelastning av muskulatur, stress, depression, direkt skada (trauma) på muskel, näringsbrist, ytlig andning mm är några orsaker till triggerpunkter.

Man antar att delar av muskelfibern, de sk aktin- och myosinfilamenten, har ”hakat upp sig” i varandra. Med hjälp av riktat tryck (pressur) direkt på punkten försöker man tvinga isär de delar som hakat upp sig.

Det riktade trycket på den ofta redan ömmande punkten gör att en triggerpunktsbehandling inte är helt smärtfri – men effektiv!

Vad är Triggerpunktsbehandling?

Triggerpunkten karaktäriseras av att den ger lokal smärta men även en karaktäristisk projicering av smärtan till en annan del av kroppen. Den naprapatiska behandlingen av myofasciala triggerpunkter inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten, genom att få den spända muskelfibersträngen i muskeln att slappna av.

Hur blir man av med triggerpunkter?

Den passiva triggerpunkten ger vanligtvis inga symptom men kan kännas av som just en liten knöl vid beröring av muskulaturen. De behandlingstekniker som vanligtvis används vid besvär av triggerpunkter inkluderar massage, pressur, stretching, kyla/värme eller akupunktur (då ofta i form av så kallad dry needling).

Triggerpunkter på tyska Triggerpunkts-behandling

Triggerpunktsmassage enligt Min Naprapatklinik

Har du någon gång haft ont i en muskel och känt en liten öm ”knuta” när du tryckt över det smärtande området? Då är det med störst sannolikhet en triggerpunkt!

Dessa är vanligt förekommande bland befolkningen i stort och kan definieras som en mindre knöl i en spänd muskelsträng eller i muskelns omgivande bindväv.

De uppkommer som en följd av långvarig kontraktion av en muskel som då kan få ett lokalt försämrat blodflöde.

Några av de vanligaste uppkomstfaktorerna är statisk belastning, inaktivitet och stress

Man kan dela in triggerpunkter i olika kategorier; aktiv, latent och passiv. En aktiv triggerpunkt gör ont och om man applicerar ett tryck över den uppstår allt som oftast en smärtsensation som antingen känns av lokalt i området där trycket applicerats, alternativt sprider sig till ett annat område eller kroppsdel.

Det senare brukar kallas för refererad smärta. En latent triggerpunkt ger oftast ingen smärta men kan ömma vid tryck och muskeln kan kännas stel. Den passiva triggerpunkten ger vanligtvis inga symptom men kan kännas av som just en liten knöl vid beröring av muskulaturen.

De behandlingstekniker som vanligtvis används vid besvär av triggerpunkter inkluderar massage, pressur, stretching, kyla/värme eller akupunktur (då ofta i form av så kallad dry needling).

Triggerpunkter och behandling av dessa

Triggerpunkt är en öm och smärtsam punkt i muskler och fascia. Triggerpunkter eller “muskelknutor” som de också kallas kan du finna i hela kroppen och stör muskelfunktionen i den muskeln där de befinner sig och kan dessutom göra mycket ont.

Det bästa kännetecknet för en aktiv triggerpunkt är att den ömma punkten sitter på ett ställe men smärtan kan stråla iväg och ge smärtutbredning och som vi säger refererad smärta till annan kroppsdel. Den refererade smärtan kan komma och gå och kännas som domningar, strålande och molande värk.

Den vanligaste upplevelsen från en aktiv triggerpunkt är att de molar, värker och stör dig. Det går liksom inte att komma bort från dem och det kan vara svårt att hitta en position som gör att den känns mindre.

Bokadirekt Triggerpunktsbehandling på Ånäskliniken-040Massage

Kalmarbaserade företaget Alpacha

En hel klinik bara för en kund åt gången. Jag, MaXimus har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt utbildningar och mina arbeten som massageterapeut, sjukgymnast, personlig tränare och som rehabiliteringsspecialist.

Tyvärr så har jag ägnat nästan lika lång tid på att göra affärer med stor ekonomisk framgång som resulterade i en Stroke i Mars – 2014. Idag är jag glad att jag lever och att jag fick chansen att stanna upp och inse vad som ger mig mest glädje och självförverkligande. Jag har en unik kompetens. Jag följer inga trender, jag samlar på kunskap.

Det enda som intresserar mig är vilken träning som ger snabbast resultat.

Läs om Ånäskliniken-040Massage träningsfilosofi mm.

Massage i Malmö

Rysk spikmatta 

Benmaskiner hos GymAuktioner 

Frakter av Gym hos Gymfraktarna 

Finansiering av Gym hos GymPartner Finance

Service av Motionsredskap hos GymSupporten

Skyltreklam 

Personlig träning 

Läs nästa artikel

Become a Biggest Winner 

Läs om vår träningsfilosofi 

Priser hos Maximus 

Vår vision 

Läs nästa artikel

Kettlebells 1